Днес, 16 януари 2017 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 139-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна в 10.00 часа с празничен водосвет в храм “Свети Николай” – мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на историческия музей в Карлово и бяха положени цветя на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от председателя на Общинския съвет Теодор Шойлеков, кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, командира на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов, родственици на ... още
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2016 г.”, се проведе днес, 13 януари, от 10.00 ч. във Военния клуб в града, на който присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.
В своето експозе полковник Деян Дешков – началник на щаба на 61 мбр, представи задачите и мероприятията по трите мисии на БА, които стояха за решаване през изтеклата година и отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той се спря подробно на всички направления, по които бе работено през изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.
Подполковник Мирослав Костадинов – заместник-началник на щаба на бригадата, представи пред аудиторията в резюме състоянието на войсковия ред и дисциплината през учебната 2016 г. Беше направен сравнителен анализ на състоянието през 2015 и 2016 ... още
Днес, 13.01.2017 г., приключи специализираната ски подготовка на 1-ва алпийска рота от 101 алпийски батальон, в която взеха участие 34 военнослужещи. Занятията се проведоха в продължение на 5 дни на курортен комплекс Пампорово при изключително тежки зимни условия, ниска температура и голяма снежна покривка.
Военнослужещите бяха разделени на групи в зависимост от техните умения по ски подготовка.
На крайния етап от подготовката, на който се отчете нивото на всеки един военнослужещ, присъства командирът на батальона подполковник Димитър Кацаров, който изрази своето удовлетворение от постигнатите резултати през тези 5 дни.
През следващите две седмици предстои специализирана ски подготовка на 2-ра и 3-та алпийски роти.
 
Днес, 13.01.2017 г., група на военно формирование 22220 – Сливен за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия – за действие при тежки зимни условия продължава да работи в региона на Медвен. В групата са общо седем военнослужещи, изведени са четири единици техника.
 Разчистването на преспи се извършва с БАТ-М, който беше транспортиран до района за действие с тежък колесен влекач МАЗ 537. Темпото на разчистване се диктува от гъстотата и височината на преспите, които на места са много високи. Групата, която беше задействана вчера на 12.01.2017 г., работи под ръководството на старши лейтенант Михаил Янчев Попов.
Днес, 12.01.2017 г., във връзка със зимната обстановка в региона на Медвен и по заповед на командира на Сухопътните войски,  военно формирование 22220-Сливен приведе в действие група за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия – за действие при тежки зимни условия.
Шестимата военнослужещи в групата работят под  ръководството на старши лейтенант Михаил Янчев Попов – командир на инженерно-сапьорен взвод в щабна рота на военно формирование 22220. За разчистване на пътната отсечка в региона на Медвен са изведени четири единици техника:  УАЗ 469, с шофьор редник 3 клас Стефан Стефанов, МАЗ 537 с шофьор редник 3 клас Марин  Пъшков, БАТ-М с механик-водач сержант Руслан Русев, ЗИЛ 131 МТО с шофьор старши сержант Димитър Димитров.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени