В района на военно формирование 26 400 - Благоевград вчера,  04.04.2017 г., се проведе обучение на личния състав от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при пожар.
Представители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - Благоевград оказаха методическа и практическа помощ при използването на наличните във формированието противопожарни средства.
 Целта на проведеното занятие е да се повишат знанията, уменията и компетенциите на личния състав и да се отработят различни казуси, които ще съкратят времето за действие при възникването на  реална ситуация.
За периода януари – март 2017 г. модулни формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на различни военни формирования от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха следните невзривени боеприпаси:
 
метална кутия с 99 бр.  капсулни втулки, открити на 22.01.2017 г. в района на бивша казарма в гр. Пазарджик; 75-мм невзривен снаряд от Втората световна война, открит на 24.02.2017 г. в домакински склад на „Исторически музей” на ул. „Димчо Дебелянов” № 3 в гр. Панагюрище, обл. Пазарджик; 88-мм артилерийски снаряд, открит на 24.02.2017 г. в края на с. Градско, обл. Сливен; 122-мм артилерийски снаряд., открит на 25.02.2017 г. при разчистване на дворно място в местността „Съборената чешма” в землището на гр. Стара Загора; 82-мм мина, открит на 27.02.2017 г. при разтоварване на земна маса до сграда на фирма „Мантар” ООД в с. Марикостиново, обл. ... още
От 27.03 до 02.04.2017 г. военнослужещи от противотанковия дивизион на военно формирование 24490 – Асеновград участват в провеждането на полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен”. Това е от най-важните мероприятия, стоящи за изпълнение пред личния състав от дивизиона.
За времето на полевото обучение акцентът бе върху провеждането на тактическите учения с бойни стрелби на две от батареите. На 28 и 29.03.2017 г. се проведе тактическото учение с бойни стрелби на 1-ва противотанкова батарея с командир капитан Любомир Попов. Военнослужещите от батареята изпълниха общо три огневи задачи - с отделение, с взвод и с батарея и получиха оценки „удовлетворил” и „отличен”.
 Ръководители на тактическото учение бяха заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев и началникът на щаба на противотанковия дивизион майор Атанас Димитров.
Командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев, ... още
Днес, 24.03.2017 г., на площад "Свобода" в град Смолян се проведе церемония по посрещането на военнослужещи от 101 алпийски батальон,  участвали в мисия в Афганистан. На събитието присъстваха представители на местната власт,  представителят на Сухопътните войски полковник Стойков,  командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров; представителят на Смолянската епархия отец Запрян,  много роднини на военнослужещите и гости на града.
 Военнослужещите бяха поздравени от подполковник Кацаров, който каза, че всички те достойно са защитили авторитета на Българската армия и са доказали, че в нея служат отлично подготвени офицери.
 Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш.
       „Обещахме и ще бъдем верни към народа и Родината" - това увери в тържествено слово – отговор редник първи клас Бояна Димова по време на състоялия се ритуал по полагане на военна клетва днес, 24.03.2017 г., на строевия плац на военно формирование 52590 – Ямбол. От името на военнослужещите, положили клетвата, тя благодари за оказаното доверие да поемат отговорния профессионален път и продължи: „Разбираме, че в армейския живот има редица изпитания и предизвикателства, знаем това и  потвърждаваме пред Вас нашата решителност и чест".
В тържествена обстановка, обещания за вярност към народа и Родината  дадоха 25 новоназначени военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол и 13 военнослужещи от военно формирование 54100 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада. Младите жени и мъже бяха назначени след проведен конкурс и се вляха в редиците на ротите на двете формирования, като се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени