Хасково е поредният град, който отбеляза 140 години от освобождението си с ритуал по поднасяне на венци и цветя. Представително подразделение от военно формирование 52740, от състава на Втора механизирана бригада, участва в честването пред паметникa-морена, който е символ на Освобождението на града и се намира срещу църквата „Света Богородица”. Молитва за покой на душите на хилядите загинали за освобождението  отправиха в съослужение хасковски православни свещеници. Пред храбростта на освободителите и пред саможертвата на хасковлии  се поклониха кметът на Хасково Добри Беливанов, областният управител  Станислав Дечев, заместникът му   д-р Стефка Здравкова, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, командирът на  военно формирование 52 740 подполковник Николай Александров, представители на патриотични организации и родолюбиви съюзи, политически сили, много граждани и ученици. 

Паметната плоча (морена) е посветена на 70-те обесени българи от Хасково през 1877 г. Паметният текст гласи: “През 1877 г. в този район са обесени 70 българи, свидни жертви за Освобождението на България от османско иго.” Имената остават неизписани, но е запазен споменът за загиналите хасковлии през лятото на 1877 г., в трагичните дни на настъплението на Сюлейман паша към Стара Загора.

На 7 (19) януари 1878 г. авангардът на генерал Гурко приближава Хасково откъм село Клокотница. В 11 часа командирът на групата разузнавачи щабс – капитан Виламов докладва, че е превзел града. Щастливите българи се събират пред църквата “Св. Богородица”, която с камбанен звън известява за голямото събитие. Народът, воден от свещеници с икони и хоругви, излиза извън града, за да посрещне с хляб и сол приближаващата дивизия на генерал Гурко.

Паметната плоча (морена) се превръща през годините в място на почит към загиналите за Освобождението на Хасково.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени