Вчера, 30.07.2012 г. в 18.00 часа формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия в състав от 17 военнослужещи със старши на групата майор Радостин Маринов от  военно формирование  22280 – Корен се включиха в гасенето на пожарите между селата Брягово и Родопи, община Хасково.
Днес, 31.07.2012 г. по искане на областния управител на Хасково г-жа Ирена Узунова и  заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев тяхното участие в потушаването на горските пожари ще продължи, като към момента в него участват 32 военнослужещи.
Представителни подразделения и военния духов оркестър на военно формирование 24150-Стара Загора ще вземат участие на 31.07.2012 г. в организираните от община Стара Загора мероприятия за отбелязването на 135-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.
От 09.30 ч. е ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”, а от 10.30 часа ще се поднесат венци и цветя пред паметниците, свързани с боевете за Стара Загора. Кулминацията на честванията е тържествената проверка(заря) от 20.30 ч. на площада пред община Стара Загора.
81 военнослужещи и 7 броя транспортна и специална техника от състава на военните формирования 48430-Стара Загора и 52740 – Хасково са участвали и на 28.07.2012 г. в гасенето на пожара край село Главан, община Гълъбово, като действията на военнослужещите са продължили до локализирането му. Модулните формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия с ръководители майор Николай Александров и капитан Георги Георгиев са били активирани по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев след постъпило искане от областните управители на Стара Загора и на Хасково Недялко Недялков и Ирена Узунова.
 
 
 
 
 
В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.
100 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – „Стралджа – Мараш”.
Днес, 30.07.2012 г., продължават дейностите по визуалното наблюдение, прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци.
Към днешна дата, общо прочистената площ е 22962 дка, открити са 8297 бр. невзривени боеприпаса и 3096 кг. скрап.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени