На 09.07.2017 г. в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, беше отбелязана 167-годишнината от рождението на един от тях, поел по пътя на перото и посветил живота си на създаването на едни от най-стойностните произведения в българската литература - нейния патриарх Иван Вазов. В тържествения ритуал взеха участие военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада.

Да почетат паметта и делото на народния поет бяха дошли Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Румен Димитров – заместник-министър на културата, Мариана Кацарова – председател на Общински съвет – Сопот, народни представители от 44-то Народно събрание, жители и гости на общината от цялата страна.

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов поздрави всички жители и гости по повод годишнината от рождението на един от най-великите синове на България Иван Вазов, след което обяви решението на комисията за определяне на носителя на Националната награда за литература Иван Вазов за 2017 г., която по традиция се връчва в родното място на поета на 9 юли – неговата рождена дата. Тазгодишният носител на наградата е професор Симеон Янев.

За първи път се присъжда и Вазова литературна награда за дете с ярки писателски заложби. Отличието бе връчено на 14-годишната Йоана Николова от София, автор на фентъзи роман.

Венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на Вазов бяха поднесени пред паметника му на площад “Иван Вазов” в града от името на  Бойко Борисов – министър-председател на Република България, Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Деян Дойнов – кмет на община Сопот,  Румен Димитров – заместник-министър на културата, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 мбр, представители на общинското ръководство, военнопатриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации, различни институции и родолюбиви граждани и гости на Сопот.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени