На 05.08.2017 г. в центъра на с. Славейно военнослужещи от 101 алпийски батальон – Смолян, съвместно с военния духов оркестър на ВВС,  взеха участие в празненствата по случай 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

С панихида в памет на загиналите във въстанието в храм „Св. пророк Илия” в селото, с падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред подвига и саможертвата на загиналите герои. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Славейно е едно от селата, взело активно участие в борбите с четата на Кольо и Пейо Шишманови, затова и не случайно го наричат комитското село.

Кулминацията на честванията бе тържествената заря-проверка, командвана от капитан Владимир Сариев от в.ф. 28330 - Смолян.

Гости на събитието бяха подполковник Димитър Кацаров – командир на смолянските алпийци, заместник-областният управител на град Смолян Адриян Петров, кметове на населени места, представители на различни обществени и военнопатриотични организации, както и много гости от цялата страна. По случай празника беше прочетен поздравителен адрес от Президента на Република България г-н Румен Радев.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени