На 11.04.2017 г., в залата на Военен клуб – Карлово бе представена книгата на Ася Стефанова „Мисия Камбоджа - обагрена с кръв” На мероприятието присъстваха военнослужещи от всички военни  формирования на 61 мбр и участници в мисията.

Книгата е резултат от работата на Ася Стефанова с документите от архива на първата българска миротворческа мисия в Камбоджа през 1992-1993 г. Авторката е първият професионален историк, имал късмета да работи с тези документи непосредствено след постъпването им в Централния военен архив – Велико Търново. Срещата бе открита от майор Веселка Методиева - старши помощник началник на отделение „Административно” с кратко и вълнуващо експозе за събитията в произведението.

Мисията в Камбоджа е първото участие на Българската армия в международна операция след 1989 г. Решението за нашето  участие е взето през 1992 г., когато от геополитическа гледна точка България се намира в преходен период – Варшавският договор вече се е разпаднал, а страната ни все още не се е ориентирала към членство в НАТО.

Мисията в Камбоджа е сериозно професионално изпитание, което изисква пренастройка в дотогавашното мислене и подготовка на българските военнослужещи. След като десетилетия наред приоритет за българската армия е била териториалната отбрана, през 1992 г. се налага да бъде подпомогнат мирния процес в една екзотична, но изстрадала държава в Югоизточна Азия. Камбоджа е първата стъпка в адаптацията към новите условия, в които се върви от контрол на територия към контрол на рисковете, от готовност за бой срещу редовна вражеска армия към готовност за изпълнение на широк спектър от задачи, много от които не са чисто военни.

Ася Стефанова е пресяла най-интересното от огромния документален масив, за да разкаже истинската история на мисията в екзотичната азиатска държава. Описани са главните задачи и отговорности на българските военнослужещи в Камбоджа и техния принос за мирното провеждане на изборите в страната. Отделено е внимание и на подготовката на мисията, мотивацията на бойците, тиловото осигуряване и пътуването до Югоизточна Азия. Авторката не подминава документите, свидетелстващи за тежките дисциплинарни нарушения на бойците от българския контингент, както и за тяхната професионална и психологическа неподготвеност за мисията. Направено е разследване на трагичните събития, при които трима български военнослужещи намират смъртта си в кантона Пхум Прек.

В хода на дискусията участие взе и офицерски кандидат Тошко Тодоров, който е от състава на втория батальон. Той разказа своите спомени и преживявания, трагични и тежки моменти и поуки.

В края на събитието заместник – командирът на 61 механизирана бригада полковник Деян Дешков изрази своята и от името на присъстващите благодарност и признателност към усилията на авторката да представи  фактите и събитията от времето на мисията. По негово мнение нуждата от историческото  представяне и документирането на събитията е важно и интересно за всички военнослужещи. Полковник ДЕШКОВ завърши с думите, че  най-големия мъдрец е времето, защото разкрива истината и ние винаги се нуждаем от нея, за да знаем „какви сме били, какви сме днес и какви искаме да бъдем”.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени