На 17.03.2017 г. във военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада се проведоха поредните занятия с петте секции на клуба „Приятели на армията“, в които участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот. В изпълнение на Плана за съвместна дейност между 61 мбр и клуб “Приятели на армията“ през учебната 2016/2017 година, бяха преминати въпроси от комплексната подготовка на средношколците по военна топография и огнева подготовка.

Първо главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха обучаемите с основни въпроси от военната топография и способите за ориентиране на местността с топографска карта. Те обърнаха внимание на учениците на основни теоретични данни и наблегнаха на създаването на практически навици за изпълнение на задачите.

По-късно децата от училищата взеха участие и провериха възможностите си на стрелбите на УЦ „Анево”. След направения инструктаж от водещите на стрелбата, на участниците им бе предоставена възможност да пробват своята точност с различни видове стрелково оръжие – 7.62-мм автомат „Калашников”, снайперова пушка и 7.62-мм картечница. Стрелбите нямаха състезателен характер. Целта бе повишаване на уменията, навиците и натренираността при боравене с оръжието.

Проведените занятия допринесоха за придобиване на познания, общовойскова култура и войскови умения от учениците чрез отработване на учебните въпроси в клас и на полигона.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени