На 27 октомври формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) на 31-ви механизиран батальон – гр. Хасково от състава на 2 механизирана бригада извърши задача по разузнаване и унищожаване на корозирала 82 мм артилерийска мина, открита в покрив на къща в село Долно Белево, област Хасково. Боеприпасът е транспортиран и обезвреден на УЦ „Добрич”.
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия е с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 
От 13 до 15 октомври 2021 г. на учебен полигон „Корен” се проведе тактическо учение „МИРЕН СТРАЖ 21”, за сертифициране на втори механизиран батальон с командир подполковник Момчил Димитров, като декларирано формирование.
Учението се проведе по фиктивен сценарий разработен от щаба на 61 механизирана бригада, адаптиран към географските граници на учебен полигон „Корен”. По време на учението беше създадена максимално реалистична обстановка, гарантираща изпълнение на поставените задачи.
Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите на    2-ри механизиран батальон за водене на отбранителни бойни действия и смяна на формированията на фона на интензивна, постоянно развиваща се тактическа обстановка и в съответствие с разработения списък с основни събития и инциденти.
Тежките метеорологични условия през целия период на учението не попречиха на личния състав на батальона и формированията, ... още
Днес, 12 октомври, командването и личния състав на 29 механизиран батальон – Шумен от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, отбелязаха 137 години от създаването на славния 7-ми пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието.
В своето обръщение заместник - командирът на батальона майор Ерхан Сюлейман поздрави личния състав с думите: “Изразявам своята благодарност за ежедневните усилия, които полагате и неспирния стремеж да служите с чест и достойнство на Родината! Благодарение на Вашите знания и опит, вие – офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от състава на батальона, изпълнявайки безупречно задачите си и по трите мисии на въоръжените сили, доказвате, че българските воини могат и служат така, както го изисква воинският дълг. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“ По повод празника бяха наградени отличилите се  военнослужещи и цивилни служители.
След церемонията ... още
От 04 до 10 октомври на учебен полигон „Корен“ се проведоха тактически учения с бойни стрелби на формирования от състава на 1-ви, 2-ри, 3-ти механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион от 61-ва Стрямска механизирана бригада под ръководството на командирите на батальони и дивизион, с което в бригадата завърши етапът на подготовка на рота/батарея. Отработените бяха въпроси бяха свързани с развръщане на маневрените формирования и формированията за бойна поддръжка, организиране на бойните действия и взаимодействието на местността, управление на подчинените формирования при водене на отбранителни и настъпателни бойни действия. Действията на маневрените формирования бяха поддържани от самоходните минохвъргачни батареи и смесените противотанкови взводове на съответните батальони.
Ученията преминаха при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постигнати напълно. Военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени