26.08.2014
 
Днес, 26 август, в гр. Шумен, се проведе тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 34200”. Досегашният командир на формированието полковник Митко Йоцов навърши 56 години и сдаде длъжността на полковник Емил Симеонов.
„За мен е чест да присъствам на тази церемония. Благодаря на полковник Йоцов за достойно изпълнения служебен дълг”, заяви в приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и му връчи воински знак за отлична служба, бинокъл и картина.
„Моят войнски път започна на 1 септември 1976 г. от плаца на Военното училище в Шумен. Благодаря на семейството си, брат си, на командирите, които ме направиха такъв, какъвто съм сега. Благодаря на офицерите и войниците от поделението. Базата в този си вид съществува от 2008 г. Ако не бяхте вие нямаше да бъда аз”, заяви в прощалното си слово полковник Митко Йоцов.
След 33 години и 11 месеца служба ... още
25.08.2014
   Завършиха ХVІІІ-те празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, които се проведоха в гр. Оряхово от 22 до 24 август 2014 година под патронажа на кмета на община Оряхово г-н Росен Добрев.
   В празниците взеха участие Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада под диригентството на капитан Юлиян Атанасов, който изпълни своя шоу спектакъл „Стрямци 61”.
Своите музикални умения показаха ученическият духов оркестър при СОУ „Иван Вазов” – гр. Вършец, младежкият оркестър при народно читалище „Яким Деспотов” – с. Гложене, както и фолклорният ансамбъл „Ромънаци” от гр. Каракал – Румъния.
Празненствата завършиха с прочутото Дунавско хоро на Дико Илиев, изпълнено от военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.
Участниците бяха наградени със статуетка и почетна грамота от секретаря на ... още
25.08.2014
Успешно завърши лагерният сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски, който се проведе от 11 до 22 август във военно формирование 32890 – Бургас.
В продължение на две седмици под непосредственото ръководство на капитан Даниел Маринов и сержант Георги Начев участниците в лагерния сбор от военно формирование 28880 – Белене отработваха въпроси по водолазна подготовка, съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, подводни и инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор водолаз от военно формирование 32890.
На 21 август ... още
25.08.2014
На 26 и 27 август формированията за Противовъздушна отбрана на Българската армия, въоръжени с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М” ще проведат реални бойни стрелби по имитирани въздушни цели.
В съвместните бойни стрелби ще участват стрелци-зенитчици и стрелци-оператори от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. По време на бойните стрелби ще бъдат извършени над 100 бойни пуска по имитатори на въздушна цел. Офицер, провеждащ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, а общ ръководител на стрелбите е подполковник Георги Гатев-началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” в Командването на Сухопътните войски. Ръководители на стрелбите с (ПЗРК) „Стрела 2М” на формированията за ПВО на ВВС и ВМС са подполковник Александър Ячовски  и капитан I ранг Кирил Вълчанов.
На реалните бойни стрелби ще присъстват командващият на Съвместното командване на силите ... още
25.08.2014
Продължават действията на военнослужещите от военно формирование 28880 - Белене по приготвянето на топла храна за бедстващото населението на град Мизия.
Ежедневно военнослужещите приготвят топъл обяд в развърнатия полеви пункт за 600 жители на града, определени от Общината.
След определяне на обедното меню за деня, необходимите хранителни продукти се получават от БЧК.
Непосредственият ръководител на модула за приготвяне на храна   капитан Йордан Стойков всекидневно поддържа контакт и координира дейностите по осигуряване и приготвяне на храната с представители на Община Мизия и Областния съвет на БЧК в град Враца.
През почивните дни освен за жителите на града военнослужещите са осигурявали топъл обяд и за 50 доброволци, включили се в различни дейности за ликвидиране на последствията от наводнението.
За оказаната помощ и съдействие военнослужещите получават благодарности от жителите на град Мизия, които споделят, че са изключително доволни от ... още
Copyright © 2013 Сухопътни войски. Всички права запазени