13.11.2014
Днес, 13 ноември 2014 г.,  на площада пред църквата "Висарион Смолянски " се състоя церемония по изпращане на група за непосредствена охрана за мисия в Афганистан. Групата е формирана изцяло от военнослужещи от 101 алпийски батальон. Присъстваха областният управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян г-н Николов, Началникът на щаба на 68 бригада „Специални сили” полковник Васил Попов, Началникът на ОД Полиция г-н Димов. Слово произнесе Командирът на 101 алпийски батальон, след това сертификат за готовност  беше връчен от полковник Васил Попов на командира на контингента подполковник Недко Симеонов. Контингентът беше приветстван и от областния управител инж. Кръстанов, след което командирът на контингента подполковник Симеонов отправи прочувствено слово-отговор. Ритуалът завърши със снимка за спомен пред църквата.
12.11.2014
Част от тържественото честване на 129-ата годишнина от Сръбско-българската война и празник на Сухопътните войски - 19 ноември е походът „По стъпките на Сливнишките герои” с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования на войските и представители на местната власт на община Сливница, начело с кмета на общината Васко Стоилков.
На различни етапи от похода към основната колона се присъединиха и представители на Подофицерско дружество „Гургулят – потомци”, генерали от резерва, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, както и жители на гр. Сливница.
Началото на похода бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците в похода се построиха за отдаване на почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей главен асистент ... още
12.11.2014
                   Вече е в ход трансформация на участието на международните сили в Афганистан с преместване на фокуса от типично бойните операции. В процес е предаването на отговорността по сигурността в страната от Международните коалиционни сили на Афганистанските сили за сигурност. НАТО вече се ангажира със съветнически функции, обучение и тренировка на Афганистанските сили за сигурност.   
На 20 ноември 2013 г. с решение на Министерски съвет България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа”.
В изпълнение на това решение в 61 механизирана бригада се сформира, подготви и беше сертифициран българския военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Мисията "Решителна подкрепа" е ... още
11.11.2014
По повод празника на Сухопътните войски във военните формирования в цялата страна стартираха различни инициативи, които се превърнаха в добра традиция  както за военнослужещите, така и за обществеността от различните градове.
На 10 ноември в гарнизонен учебен център „Червен” се проведе общоградски турнир по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров”, в който се включиха 10 отбора от община Асеновград. Отборите се състезаваха в две дисциплини „Динамична стрелба” и „Прецизна стрелба”. За пореден път 4-ти Артилерийски полк се представи достойно, като стана комплексен първенец с 92 точки от прецизната стрелба и 115 точки от динамичната стрелба.
На 11 ноември на ГУЦ „Николаево”  ще се проведе състезание по стрелба с пистолет „Макаров” с военнослужещи от гарнизон Плевен и журналисти от местните медии.
На 12 ноември е турнирът по стрелба с пистолет „Макаров”, който ще се проведе в района ... още
11.11.2014
Днес, 11.11.2014 г., православната ни църква почита Свети Мина - известен чудотворец, покровител на сираците и бездомните, на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. 
По този повод от 11.00 часа в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово бе отслужен тържествен молебен за здраве и успехи. Гости на мероприятието бяха представители на местната власт, роднини и близки на военнослужещите от бригадата. Бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61 мбр поздрави всички със светлия православен празник и предостави думата на отец Марко – архиерейски наместник на Карловската духовна околия, който води църковния ритуал. Накрая всички се помолиха за очистване на душите си и запалиха свещ за здраве и благоденствие.
Copyright © 2016 Сухопътни войски. Всички права запазени