20.05.2016
Вчера, 19.05.2016 г., на строевия плац на Единен център за начална подготовка – Плевен, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на военнослужещи от доброволния резерв за нуждите на Българската армия.
Командирът на центъра полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от формированието, курсистите от доброволния резерв на обучение в ЕЦНП и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал ... още
18.05.2016
За времето от 09 до 16.05.2016 г. военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград взеха участие в международното съвместно учение “PLATINUM EAGLE - 16”. Учението се проведе на учебен полигон „Смърдан” - Република Румъния и в него освен български и румънски военнослужещи участваха военнослужещи от Великобритания, Молдова, Сърбия и САЩ. Общият брой на участниците бе около 400 човека.
         От 4-ти Артилерийски полк в учението участваха общо десет военнослужещи с ръководител на групата майор Венцеслав Романов от щаба на 4-ти Артилерийски полк.
         Задачите на българските участници бяха свързани основно с изпълнение на тактики, техники и процедури  по извикване на огъня на авиацията за близка огнева подръжка каго група  предни авионасочвачи
(JTAC)  съвместно с тимове от Англия, САЩ и ... още
17.05.2016
Днес, 17.05.2016 г., на посещение във 2-ра механизирана бригада бе командирът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Нуман Йедиълдъз.
Брифинг на тема „История, мисия и задачи на 2-ра мбр” изнесе командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, на който присъстваха офицери от щаба на  Многонационалната бригада и офицери от 2 мбр.
По-късно във военно формирование 48430 бяха изнесени брифинги от командира на 38 мб подполковник Димчев  и командира на инженерния взвод от състава на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” на тема: „Структура, задачи, личен състав, техника и възможности на формированията”. След това бе извършена инспекция на част от личния състав и техника, декларирани за участие в Многонационалната бригада.
Бригаден генерал Нуман Йедиълдъз даде висока оценка на подготовката на инспектираните формирования от 2-ра мбр и награди 10 военнослужещи от военните формирования.
17.05.2016
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов се срещна с командира на Многонационална бригада “Югоизточна Европа” (БрЮИЕ) бригаден генерал Нуман Йедиълдъз. От българска страна на нея бяха накратко представени състоянието, перспективите за развитие и подготовката на формированията от Сухопътните войски. Командирът на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” запозна бригаден генерал Валери Цолов с предстоящите мероприятия по подготовката на щаба до края на 2016 г. Дискутирани бяха технически въпроси по подготовката на декларираните формирования от Сухопътните войски на Българската армия.
Бригаден генерал Нуман Йедиълдъз е на работно посещение в Република България от 16 до 19 май 2016 г. Целта на посещението му е да проведе инспекция на декларираните към БрЮИЕ формирования от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора и 110 логистичен полк – Пловдив.
17.05.2016
Вчера, 16.05.2016 г., от 21.00 часа представителни роти от 68 бригада Специални сили – Пловдив участваха в тържествената проверка /заря/ в гр. Батак, организирана по случай 140-ата годишнина от Априлската епопея.  Зарята бе предшествана от вечерна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, след което бе приета от командира на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев.
           На тържеството присъстваха още Негово Високопреосвещенство Великотърноския Митрополит Григорий, Негово Високопреосвещенство Плевенския Митрополит Игнатий, Началникът на Военна академия „Г.С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, представители на местната власт, неправителствени организации, гости и граждани на града.
                 Честването продължи с ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени