10.07.2014
В конференцията участват Ръководството на Сухопътните войски, началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на СВ и командирите на военни формирования от войските.
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов откри конференцията. В своето обръщение към участниците той  очерта рамките за провеждане на конференцията и увереността си, че след нейното приключване целите ще бъдат постигнати и ще бъдат намерени решения поне на част от проблемните въпроси.
Темите на конференцията са свързани с въпросите, касаещи кадровата политика, изпълнението на Единния финансов план за материално техническо осигуряване за 2014 г. и не на последно място с новите моменти в планирането и провеждането на бойната подготовка на войските. Началникът на сектор „Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” запозна участниците в конференцията със състоянието и изпълнението на Проект 1 - „Изграждане на ... още
09.07.2014
Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски се включват във военноморската операция под ръководството на подполковник Стоян Стоянов, заместник-началник на щаба на съединението.
Стоварване на хора и техника от морски транспорт на необорудван бряг е едно от действията, които се тренират на провеждащото се в западната част на Черно море Национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“.
Сухопътните войски се включват в изпълнението на тази задача с 21 военнослужещи и 6 единици техника, между които четири „Хамър“-а и един Зил- 130. Участниците са пристигнали в пункта за базиране „Атия“ в понеделник. Те са под командването на заместник-началника на щаба на 2-ра механизирана бригада подполковник Стоян Стоянов.
Тренировките продължават от 8 до 10 юли. В Деня за високопоставени гости, който ще бъде на 11 юли, Сухопътните войски ще демонстрират уменията си във военноморска операция в рамките ... още
09.07.2014
Днес, 09.07.2014 г. в Единен център за начална подготовка град Плевен започна курс за „Начална военна подготовка” на българските граждани без военна подготовка, подписали договор за служба в доброволния резерв от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Курсът ще продължи от 09.07. до 23.07.2014 г.
Военнослужещите от доброволния резерв бяха посрещнати от началника на щаба на Единния център за начална подготовка подполковник Красимир Кръстев, който ги запозна със задачите на Единния център за начална подготовка и с историята на град Плевен.
По-късно беше прожектиран филмът на Военния телевизионен канал „Новото предизвикателство”, който показва реда и начина за провеждане на подготовката на военнослужещите от доброволния резерв в Единния център за начална подготовка.
Курсът ще завърши с провеждане на изпити по видовете общовойскови подготовки.
Тържественият ритуал по полагане на военна ... още
08.07.2014
На основание заповед на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев на 07.07.2014 г. беше изграден временен мост от типа тежък механизиран мост ТМЗМ-3 в района на манастир „Рождество Богородично” до гр. Килифарево, със сили и средства на в.ф. 28880 – Белене от състава на Сухопътните войски.
Ръководител на групата за постройка на моста бе командирът на 54 инжб майор Калоян Василев, а състава на групата беше формиран от личния състав и техника на Инженерно мостовата рота за обща поддръжка на 54 инжб със За командир капитан Йордан Стойков /помощник ръководител на групата/.
Рекогносцировката на мястото за постройка на моста беше извършена на 01.07.2014 г. и след уточняване на някои предварителни дейности по подготовка на мястото за устройване с представители на местната власт в лицето на кмета на гр. Килифарево - г-н Добромир Събев.
На 07.07.2014 г. в 09:00 часа група от 11 военнослужещи и 5 единици техника, от които 3 броя КрАЗ 255 - ... още
03.07.2014
В изпълнение на Плана за подготовка на 61 мбр за 2014 г., за времето от 24 до 26.06.2014 г., в района на формированието се проведе сертифициране на батальона за логистично осигуряване на 61 Стрямска механизирана бригада. Сертификацията се извърши по документи.
Целта на сертифицирането бе потвърждаване оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност. Оценени бяха способностите на щаба и формированията на батальона за логистично осигуряване.
Сертифицирането се проведе пред комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Груди Ангелов - началник на отдел „Бойна подготовка на войските”, която провери цялостно готовността на формированието от състава на 61 мбр.
Проверката започна съгласно плана след изнесения брифинг от командира на батальона подполковник Тодор Манчев. Отчетено бе нивото на натренираност на личния състав.
Мероприятията по време на ... още
Copyright © 2013 Сухопътни войски. Всички права запазени