29.07.2015
И днес, 29.07.2015 г., формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 26400 - Благоевград в състав 30 военнослужещи и 3 броя техника, продължава борбата с огнената стихия в местността Калугеров дол в Рила, над Рилския манастир .
Военнослужещите са разделени на две групи, като първата от тях действа на западния фланг на пожара. Там са локализирани 4 отделни огнища, които се наблюдават и при необходимост се неутрализират. Втората група, разположена на източния фланг, в условията на падащи и тлеещи дървета и камъни, съвместно със служители от „Пожарна безопасност” има за задача да изкачи до местността и разпъне 500 м пожарникарски маркучи.
И двете групи действат на местност с наклон 40-45 градуса.
Военнослужещите от Сухопътните войски са под ръководството на командира на военно формирование 26400 подполковник Иван Иванов и на командира на  ФОППБ капитан Николай Щурков.
29.07.2015
На 28.07.2015 г., в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) - Сливен започнаха заключителните изпити на 56 военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание. Те се провеждат в три поредни дни и са по строева и физическа, огнева и тактическа подготовка.
Тържественото връчване на документите за завършено обучение ще се състои на плаца на формированието на 31 юли 2015 г.
Военнослужещите са от формирования на Сухопътните войски в Карлово, Казанлък, Враца, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Свобода, София, Горна Оряховица, Асеновград, Плевен, Мусачево.
28.07.2015
И днес, 28.07.2015 г., формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 26400 - Благоевград в състав 35 военнослужещи и 2 броя техника, продължава борбата с огнената стихия  в Рила, над Рилския манастир .
Военнослужещите са разделени на две групи. Първата от тях действа на западния фланг на пожара, където са локализирани 4 отделни огнища. Втората група, разположена на източния фланг, в условията на падащи и тлеещи дървета и камъни, изгражда просеки в гората с цел възпрепятстване преминаването на пожара на юг.
Военнослужещите са под ръководството на командира на военно формирование 26400 подполковник Иван Иванов и на командира на  ФОППБ капитан Тодор Илиев.
Утре участието на военнослужещите в гасенето на пожара продължава под ръководството на капитан Николай Щурков.
27.07.2015
С тържествен ритуал военнослужещите от военно формирование 28610 – Горна баня отбелязаха днес, 27.07, смяната на своя командир майор Иван Демирев, който сдаде длъжността на подполковник Христо Начев. На церемонията присъства комисия от Командването на Сухопътните войски с председател началникът на отдел „Операции“ полковник Христо Ямболиев.
Майор Иван Демирев благодари на всички военнослужещи от състава на военно формирование 28610 за професионализма и за всеотдайността, с която изпълняват служебните си задължения и ги призова да се развиват още повече в професионално и лично отношение.
Новият командир - подполковник Христо Начев, увери командния и личния състав, че ще продължи утвърдените традиции на приемственост, ще запази подхода за укрепване боеспособността и боеготовността на военното формирование, както и за сплотяването на колектива при изпълнение  на задачите по бойна подготовка, осигуряване и обслужване на командните структури на ... още
27.07.2015
Днес, 27 юли, започва лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни подразделения от Сухопътните войски във военно формирование 32890 – Бургас, който ще продължи до 7 август. В лагерния сбор участват военнослужещи от 55-ти инженерен полк, военни формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания сержант Георги Начев, които са от състава на полка.
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени