16.10.2015
             Днес, 16.10.2015 г., в 68 бригада „Специални сили”, в тържествена обстановка беше отбелязан Денят на военния парашутист.
             Строят бе приет от министъра на отбраната Николай Ненчев, който произнесе приветствено слово пред личния състав и гостите, след което бяха обявени поздравителни адреси и прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов
            Пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец” от името на министъра на отбраната, командира на Сухопътните войски, личния състав на бригадата, Сдружение „Съюз на българските ... още
16.10.2015
         На 14 и 15 октомври 2015 г. на ГУЦ „Тюлбето” в Казанлък се проведе състезание по стрелба и управление на огъня на артилерията между офицери   - артилеристи от Сухопътни войски на нива командири на батареи и командири на взводове. На това състезание се провери цялостната подготовка на офицерите, която започна с теоретичен изпит и завърши с изпълнение на задачи от Курса за стрелба и управление на огъня на артилерията.
         В състезанието участваха капитан Иван Радев и старши лейтенант Димо Димитров от 61-ва мбр; капитан Пепо Шабанов и капитан Ангел Ангелов от 2-ра мбр;  капитан Румен Костадинов и капитан Васил Асенов от 4-ти артилерийски полк.
         Председател на изпитната комисия от Сухопътни войски бе полковник Руси Русев от отдел „Бойна подготовка на войските” и членове  - подполковник Петър Кръстанов и ... още
16.10.2015
С успешна сертификация днес, 15.10.2015 г., във военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, приключиха  всички етапи от подготовката на контингента за мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан.
Съставът на контингента включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров, а командир на взвода за охрана – капитан Кристиян Шишков.
Подготовката на военнослужещите се проведе от 27.08.2015 г. до 12.10.2015 г. и включваше предварителна и непосредствена подготовка. В пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на учебните полигони съставът премина сборовете по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълниха се действия на наблюдателен пост и на контролно-пропускателен пункт, действия при охрана на обекти и др. При обучението си военнослужещите приложиха на практика стандартните оперативни процедури и ... още
15.10.2015
Целият боен път на личния състав на дружината от височината Стражин през Страцин, Старо Нагоричане и Куманово и по-късно през Унгария до Австрийските Алпи, е белязан с примери на героизъм и себеотдаване. Цената на победния марш и извоюваната слава е изключително висока – 59 убити.
Тази дата не е забравена, почитта към героите бе предадена заедно с високия боен дух и стремежа към професионализъм. Признателността на следващите поколения военни парашутисти превърна този ден в паметен.
68 бригада „Специални сили” следва заветите на своите предшественици и поддържа авторитета си с престижно представяне в различни международни и национални учения, с което се явява достоен наследник на тези, които поставиха основите на военния парашутизъм между първите нации в света.
Честванията за празника започнаха с провеждането на спортни състезания:  военен многобой „Командос 2015”с участието на отбор и от 61-ва бригада на 29.09.2015 г, състезание ... още
15.10.2015
На 13 и 14 октомври 2015 г. на полигон „Нова село” Центърът за подготовка на специалисти - Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, проведе ротно-тактическо учение (РТУ).
Учението на тема „Настъпление на танковата рота от движение” премина в два етапа – подготовка на настъплението и водене на настъпателния бой. В него участва втора рота с командир капитан Тончо Димитров, десет танка Т-72, машина за управление, един товарен автомобил, три леки автомобила УАЗ. Участваха и петима курсанти от НВУ „Васил Левски”, които провеждат своята двуседмична практика в центъра като командири на взводове.
Ръководител на учението е подполковник Пламен Белчев, командир на Център за подготовка на механик водачи на бойни бронирани машини.
 
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени