10.03.2015
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението в тежката зимна обстановка в областите Смолян и Пловдив. Група военнослужещи от 101-ви алпийски батальон с роторен снегорин и друга техника днес, 10 март, ще пробиват и разчистват пътя между селата Смилян и Киселчево. Друга група ще почистват района около старческия дом в с. Ровино, а следобяд ще окажат съдействие на EVN за възстановяването на електрически стълб за високо напрежение в с. Тикале, община Смолян.
Вчера военнослужещите от 101-ви алпийски батальон разчистваха пътя и осигуриха достъп до психодинспансера в града. Военнослужещи с техника пробиха 7 км път и осигуриха достъп до село Стража, община Смолян, до което от няколко дни не е имало никакъв достъп. С високопроходима техника e доставен хляб и хранителни продукти на населени места, където все още няма нормално проходими пътища. Алпийският батальон осигури агрегат за нормалната работа на помпената станция в един от кварталите на ... още
10.03.2015
„Формиране и поддържане на отбранителни способности от бригадата в условия на ограничени материални и финансови ресурси” бе темата на сбора на Командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев, който се проведе на 9 и 10 март във военното формирование.
На сбора бяха поканени бригаден генерал Тодор Дочев – Началник на НВУ „Васил Левски”, полковник Теодор Чолев – Началник на регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, професор доктор Тодор Тагарев,  полковник Емил Енев – Началник на катедра „Сухопътни войски” във Военна академия „Г. С. Раковски,  полковник Румен Шиндаров – Началник на отдел „Разузнаване” в СКС, полковник Петьо Иванов – Началник на отдел „Планиране, бюджетиране и оперативна съвместимост. Техните теми бяха свързани с мисиите и задачите на „Военна полиция” при осигуряване на военните формирования, адаптиране на ... още
10.03.2015
Съгласно графика за провеждане на занятия с ученици от град Свищов, изготвен съвместно с Военния клуб, вчера, 9 март, военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене проведоха три занятия с възпитаници на СОУ „Димитър Благоев” в града.
Учениците бяха запознати със способите за оказване на първа медицинска помощ, със средствата за защита на дихателните пътища и кожата, значението им за човека при възникването на бедствия и аварии, както и с устройството и функционалните характеристики на част от въоръжението в Българската армия.
Мероприятията с ученици от град Свищов се провеждат ежемесечно. Темите на занятията са еднакви, но всеки месец преминават в различни училища с деца от V до VIII клас.
Учениците проявяват голям интерес, с внимание слушат разясненията на военнослужещите и под напътствията им имат възможността да упражнят метод за прилагане на изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж на специален манекен, да облекат защитно облекло и да ... още
10.03.2015
Днес, 10 март 2015г., в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен започнаха учебните часове и упражнения за военнослужещи за придобиване на първо сержантско звание – І-ви модул. Военнослужещите са от формированията на СВ в Асеновград, Враца, Белене, Благоевград, Горна Малина, Казанлък, Карлово, Копривщица, Корен, Плевен, Пловдив, Свобода, Сливен, Смолян, Стара Загора, София, Хасково, Шумен и Ямбол.
Обучението е придружено от текущо оценяване, което ще е елемент от крайната оценка. За нейното получаване ще се проведат изпити пред комисия по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка през първата половина на април.
09.03.2015
Днес, 9 март, военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград, с командир полковник Лъчезар Мишев, оказват помощ на населението поради падналите обилни снеговалежи в община Куклен област Пловдив. От 12:30 ч., военнослужещи с техника разчистват пътя между селата Добралък и Яворово.
Copyright © 2016 Сухопътни войски. Всички права запазени