На 7 април формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от батальон за защита на силите, от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада, разузна  и унищожи невзривен 122 мм артилерийски снаряд с взривател, открит в село Хаджидимитрово, област Стара Загора.
Формированието, в състав от 4 военнослужещи и 1 цивилен служител с ръководител  ст. сержант Стоян Митев, действа на основание отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, разузна и унищожи невзривен боеприпас, открит вчера, 6 април, в в землището на град Стралджа, област Ямбол.
Специализираният екип под ръководството на сержант Енчо Георгиев, извърши оглед и установи, че това е опашна част от изстрел за ПГ-7. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
0
На 30 март на строевия плац на 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е се проведе тържествен ритуал по повод 87 години от създаването на военното формирование, който започна с издигане на националния флаг.
Командирът на формированието майор Пенко Костадинов произнесе тържествено слово, в което поздрави личния състав и благодари на всички за неуморния труд, себеотрицанието и чувството за отговорност, проявявани всекидневно при изпълнението на многобройните, трудни и сложни задачи.
Бяха прочетени поздравителни адреси, заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Честването завърши по традиция със засаждане на овощно дърво в района на формированието.
От 17 до 27 март на УЦ „Тюлбе“ се проведоха занятия по оцеляване в планинско-гориста местност с формированията на 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада.
Под ръководството на командирите на формирования личният състав демонстрира своите практически умения за оцеляване в естествена среда.
Занятията включваха огнева подготовка, преход от 20-30 км в пресечена местност, устройване на място за лагеруване и заслон, добиване на храна и вода, запалване на огън с подръчни средства и ориентиране с или без компас и карта.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени