20.03.2015
В периода от 17 до 19 март във военно формирование 28880 – Белене се проведе мероприятие на тема “Процедури и доклади при откриване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства” в изпълнение на „Програма за двустранно сътрудничество по линия на Военно-контактната група на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ за 2015 г.”.
В рамките на мероприятието се проведе съвместна теоретична и практическа подготовка по въпросите за противодействие на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства (ИВУ) с участието на личен състав от декларирания взвод на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси от военно формирование 28880 – Белене и представители на ЕК на ВС на САЩ.
През първия ден се проведоха брифинги от българска и американска страна. Командирът на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси капитан Николай Георгиев запозна представителите на ЕК на ВС на САЩ със структурата, ... още
19.03.2015
70 години от Дравската епопея бяха отбелязани вчера, 18.03.2015 г., с военен ритуал в гр. Шумен. На официалната церемония пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”, представителни блокове от военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 – Шумен, отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
На церемонията присъстваха заместник-областният управител Петко Шаренков, кметът на община Шумен Красимир Костов, председателят на Общински съвет – Шумен проф. Георги Колев, командири на военни формирования, офицери от гарнизон Шумен, ветерани от войните и граждани.
Слово по случай празника произнесе полковник Емил Симеонов – началник на гарнизон Шумен. В него той припомни за битките на Българската армия край река Драва през 1945 г., където успешното провеждане на операцията проваля настъпателните планове на Вермахта и по този начин ускорява края на Втората ... още
19.03.2015
Поредните занятия с клуб „Приятели на армията“, в който участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот се проведоха вчера - 18.03. Бяха разгледани въпроси от комплексната подготовка на средношколците.
Главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха обучаемите с индивидуалните средства за защита, като обърнаха внимание на основни теоретични данни и наблегнаха на създаването на практически навици за изпълнение на задачите.
Целта на проведените занятия бе да се съдейства за придобиване на познания, общовойскова култура и войскови умения чрез пълно отработване на учебните въпроси в клас и на учебните полета.
18.03.2015
Военнослужещи от логистична рота на 42-ри механизиран батальон, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, участваха в общинска инициатива за почистване и озеленяване терените около паметника на Бояджишкия бунт „Априлец” в ямболското село Бояджик, на 17.03.2015 г.
Залесителната акция е първата изява, осъществена под надслов „Да помним подвига и почитаме паметта на героите!” от платформата „С Тунджа в сърцето”, която ще е с период на реализация до 30 септември. В нея се включиха ученици, родолюбиви жители на селото, кметът на Община Тунджа и общински служители. На емблематичния паметник бяха поднесени цветя, като преди това възпитаник на местното училище припомни исторически данни за априлци и 1876 година.
Военнослужещите се включиха в засаждането на 40 иглолистни дръвчета от вида „Туя”, разположени в полусфера в периферията на военния паметник. „Вечнозеленият иглолистен вид вписва мотива за нашето участие ... още
17.03.2015
Вчера, 16.03.2015 г., в ВПД „Хармония” в курортен комплекс Пампорово официално беше открит традиционният зимен лагер за децата на загиналите по повод изпълнение на служебния си дълг военнослужещи. В продължение на шест дни децата ще се  усъвършенстват в карането на ски по пистите на Пампорово.
Организатори на зимния лагер са Министерството на отбраната, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно - почивно дело", Сухопътните войски, „Пампорово”АД, Сдружението на жените-военнослужещи. Мероприятието бе открито официално от директора на Дирекция "Социална политика на МО" полковник Атанас Милин. Присъстваха Изпълнителният директор на Агенцията Валентин Гагашев, подполковник Невяна Митева, председател на сдружението на жените- военнослужещи и командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. 
Заедно с инструкторите от „Пампорово” АД, 12 военнослужещи от алпийския батальон в Смолян ще се ... още
Copyright © 2016 Сухопътни войски. Всички права запазени