31.08.2015
Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес, 31 август, празникът на формированието. Тържествената церемония се проведе в района на военно формирование 24150 – Ст. Загора и в нея участва началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. „Със своевременната си реакция в помощ на населението от  гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен и Шумен вие заслужихте благодарността и  уважението на обществеността“, отбеляза той в приветствието си към личния състав на бригадата.
 
Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Илиев награди военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионалното изпълнение на задачите. На церемонията бяха повишени в звание офицери, сержанти и войници.
 
За втора поредна година военнослужещи и цивилни служители от Тунджанската бригада бяха наградени и с предметни награди  и грамоти от Областна управа и Община Стара Загора.
 
В ... още
26.08.2015
Днес, 26 август 2015 г., на Гарнизонен учебен център „Добрич” се проведе турнир по стрелба с пистолет Макаров, организиран от командването на военно формирование 52740 Хасково. Стрелбата бe  по повод 1 септември – Празник на Втора механизирана бригада – Стара Загора, в чийто състав е хасковският батальон.
Сред 10-те отбора от по трима стрелци най-точен бе командирът на военно формирование 52740 подполковник Николай Александров. Завидна точност при попаденията в мишената демонстрираха и г-н Иво Димов – Кмет на Димитровград и неговият заместник г-н Светослав Стойков.
Сред останалите участници точна стрелба показаха комисар Ангел Цанков – Директор на ОД на МВР Хасково, както и голяма част от служителите на различните сектори и служби на МВР, присъстващите представители на ДАНС, Съдебна охрана, Военна полиция Хасково, Учебен полигон „Корен”. След оспорваното надпревара все пак изпъкнаха военнослужещите от в.ф. 52740, които ... още
21.08.2015
На 20 август, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 26 400- Благоевград извърши разузнаване и унищожаване на 1 брой мина за минохвъргачка 1 бр., 1 бр. взривател за мина и 1 бр. гилза за танков снаряд, открити при изкопни работи на ул. „Плевен” в с. Кулата. Община Петрич.
Ръководител на групата беше капитан Росен Михайлов.
19.08.2015
Най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война ще се проведе между 20 август и 13 септември.  В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия,  ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Балчик и Тенево, ще бъде симулиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха. В учението ще участват сили и на други страни-членки на НАТО – Гърция Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.
 
Целта на учението „Swift  Response – 2015“, което е водено от САЩ, е да се интегрират силите с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата ... още
17.08.2015
С тържествен ритуал, вчера  16.08.2015 г., в родопското село Широка лъка, бе открита паметна плоча - барелеф на родения в селото бележит българин - генерал Калин Найденов, герой от Сръбско-българската и Балканската война. Почетният караул бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
Слово изнесоха кметът на село Широка лъка Васил Седянков и зам.-кметът на град Смолян Марин Захариев. Плочата-барелеф на генерал Найденов бе открита от постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.
На ритуала присъстваха зам.-областният управител на град Смолян Андриян Петров, председателят на общинският съвет Филип Топов, наследниците на героя – правнукът Виктор Калинов Найденов, пра-пра внукът Никола Викторов Найденов, представители на местната власт, гости и граждани. Пред паметната плоча бе отслужена панахида и поднесени венци и цветя. Тържеството приключи с песента ,,Излел е Дельо хайдутин" под съпровод на гайда в изпълнение на ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени