В 61-ва Стрямска механизирана бригада от 07 до 12.09.2015 г. се провежда методически сбор с новоназначени във военните формирования на Сухопътните войски лейтенанти от випуск 2015 г. на НВУ „Васил Левски”. Общ ръководител на сбора е майор Пейчо Генов.
В провежданите методически занятия по тактическа, строева, огнева и физическа подготовка младите офицери са едновременно ръководители и обучаеми., Целта е да бъде уеднаквена методиката на провежданите занятия, да се усъвършенства методическата подготовка на новоназначените командири на подразделения, които са специалисти от механизирани и танкови войски, артилеристи, автомобилисти и специалисти по КИС.
Проведеното занятие по тактическа подготовка на автодрум Иганово на 09.09 бе наблюдавано от военнослужещи от командването на Сухопътните войски с ръководител полковник Цветко Червенков.
Методическият сбор ще завърши с връчване на удостоверения на лейтенантите, на които предстои да заемат достойно своите ... още
 137 години от създаването на инженерни войски ще отбележи личният състав на 55-ти инженерен полк – Белене  утре, 11.09.2015 г., в салона на НЧ „Христо Ботев 1892” в град Белене. В празничната програма са включени тържествено събрание,  награждаване на отличили се военнослужещи от състава на полка и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. На честването ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
На 13.09.2015 г. в района на формированието ще се срещнат офицери и сержанти от запаса и резерва, служили в полка от неговото дислоциране в град Белене през 1974 г., които ще си припомнят историята на формированието и годините на служба в редовете на инженерни войски.
С тържествено събрание и редица спортни мероприятия ще отбележи празника и личния състав на военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55-ти  инженерен полк.
 
Инженерните ... още
От 31.08 до 11.09.2015 година в района на военните формирования 42600 – Мусачево и 22790 – Горна Оряховица се провежда полева подготовка със специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и  екология (ЯХБЗ и Е).  Ръководител на подготовката е началникът на щаба майор Николай Иванов.
Целта е да се повиши полевата натренираност на формированията за ЯХБЗ и Е при изпълнение на задачи по мисии “Отбрана”  и “Подкрепа на международния мир и сигурност”, да се усъвършенстват уменията на офицерите за управление на формированията, изпълняващи задачи в сложна радиациона и химическа обстановка.
Полевата подготовка ще завърши на 9 и 10.09 с провеждането на  ротно тактико-специални учения (РТСУ) в районите за постоянна дислокация на военните формирования. Темата на РТСУ е Действие на формированията на 38 батальон за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на формированията на ... още
 
Командно-щабно учение „Инженерен щит 15” се провежда от вчера, 8 септември, в 55-ти инженерен полк под ръководството на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков.
Темата на учението е „Участие на 54-ти инженерен батальон за осигуряване на инженерна поддръжка на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница” и в него участват военнослужещи от щаба на полка, щаба на 54-ти батальон и командирите на роти от състава на батальона.
Командно-щабното учение ще приключи на 10 септември.
В чест на 130-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 06.09.2015 г. в град София, под патронажа на посолството на Япония в Република България, бе проведен Първият „Щафетен (Екиден) маратон – София 2015” . В него успешно участие взе и представителен отбор на Сухопътните войски.
Състезанието  е  щафетен вариант на маратонското бягане, който дава възможност да се покори отборно дистанцията от 42,195 км. Отборите се състоят от по 6 състезатели, като всеки от тях пробягва една или две обиколки на трасето.
Стартът бе даден в 9:00 часа на 6-ти септември пред Националния стадион „Васил Левски“ от г-н Такаши Коидзуми - извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.
Надпреварата протече изцяло според регламента за дисциплината щафетен маратон на Международната лекоатлетическа федерация.
В  оспорваното състезание участваха над 40 отбора, в чиито състави бяха включени всички ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени