„Всяко завръщане е вълнуващо, но когато мисията е изпълнена успешно и най-важното - когато всички вие сте живи и здрави, то се превръща в празник за всички нас. Вие сте ядрото и цветът на професионалната ни армия, вие определяте новите критерии и хоризонти на развитие“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на церемонията по тържествено посрещане на 29-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. „Опитът, който придобивате в реална бойна обстановка по време на мисии е безценен от гледна точка на по-добрата подготовка във формированията и в съвместната работа с партньорите ни от НАТО и ЕС“, посочи още министър Ненчев. Той изказа благодарност към военнослужещите за достойно изпълнения дълг и награди отличили се по време на мисията военнослужещи със Знак на Министерството на отбраната и ... още
Утре, 3 декември 2015 г. от 11:00 часа, на площад Свобода в гр. Хасково ще се проведе церемония по тържествено посрещане на 29-тия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан – „Решителна подкрепа”.
Близо 100 са военнослужещите от контингента, съставен от национален елемент, взвод за охрана на летище „Кандахар“, екип от съветници и офицери в щаба на мисията на НАТО. По време на „Решителна подкрепа“ военнослужещите изпълниха успешно поставените им задачи, между които денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, контролно-пропускателния пункт, тактически и съвместни оперативни центрове, както и задачи по обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.
Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров – държавен експерт в Дирекция “Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. ... още
В тържествена обстановка, вчера 01.12., военно формирование 54 990 - Враца отбеляза една година от възстановяването си.
„За една година военното формирование във Враца е готово за изпълнение и на трите мисии на въоръжените сили на страната”, каза в словото си командирът на формированието подполковник Георги Крайнов.
Заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов даде висока оценка на постигнатото от военнослужещите в единственото в Северозападна България военно формирование и посочи добрите резултати от тяхната подготовка.
По повод празника за постигнати високи резултати в служебната си дейност бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.
На събитието присъстваха още народният представител Красимир Богданов и заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски.
Празничният ден завърши с концертна програма.
Днес, 30.11.2015 г. на строевия плац на военно формирование 26400 – Благоевград бяха наградени военнослужещите от състава на формированието участвали в Международната мисия на НАТО за подготовка съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Пред целия личен състав на формированието бяха прочетени заповеди за награждаване  на Министъра на отбраната и на Командира на Сухопътните войски. Със Заповед на Министъра на отбраната с награден знак „За участие в мисия” и правоъгълна плоча с надпис „Афганистан 2015” бяха наградени:
Капитан Йордан Захариев ИВАНОВ Ефрейтор 1-ви  клас Ваньо Стефанов ИВАНОВ; Ефрейтор 1-ви  клас Добри Боянов КАНАЗИРЕВ; Редник 3-ти клас Атанас Георгиев ШОПОВ Редник 3-ти клас Борис Николаев СТОЕВ Редник 3-ти клас Георги Стоянов МАРИНКОВ; Редник 3-ти клас Йордан Иванов ПИНГАЛОВ; Редник 3-ти клас Невен Стоянов ЯКИМОВ; Редник 3-ти клас Николай Иванов ... още
Учението се проведе от 9 до 21 ноември 2015 година на полигон Неа Санта, Гърция. В учението участваха 136 военнослужещи от България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна.
Бойната група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен бойни компоненти. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносими и механизирани роти, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и формирования за бойна и логистична поддръжка. Групата притежава способности за оперативно развръщане в кратки срокове на големи разстояния извън границите на Европейския съюз за изпълнение на широк спектър от задачи.
Бойна група HELBROC e създадена през 2006 година от четири държави членки на Европейския съюз – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011 година към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени