23.10.2012
По време на Деня за високопоставени гости на сертификационното учение на формирования от 1 батальон на 61 Стрямска механизирана бригада от състава на Батальонната бойна група, което се проведе на територията на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия на 19.10.2012 г. се състоя церемония, на която командирът на СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг връчи на командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Стефан Василев орденът „Legion of Merit” степен «командир».
Високото отличие бе връчено на генерал-майор Стефан Василев за приноса му в повишаването на оперативната съвместимост и способностите по развръщане на експедиционни сили на Сухопътните войски на Българската армия в подкрепа на Организацията на североаталнтическия договор и Международните сили поддържащи сигурността в Афганистан (ISAF).
В заповедта за присъждане на високото отличие се ... още
23.10.2012
 
Вчера, 22.10.2012г., в градската библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград, се откри изложба на книги и публикации, посветени на честване на 100 години от Балканската война. Изложбата беше организирана от военно формирование 24490 – Асеновград, община Асеновград и градска библиотека „Паисий Хилендарски”. На специални табла бяха изложени 24 статии от периодичния печат, посветени на Балканската война.  Представени бяха и 42 книги от различни автори, също свързани с историята на Балканската война.
Присъстваха ученици от ОУ „Ангел Кънчев”, „Кирил и Методий” и „Петко Каравелов”, представители на община Асеновград, както и жители на града. Предвижда се изложбата да бъде експонирана и във военно формирование 24490.
Пред учениците беше представено мултимедийното приложение „Балканската война”, което предизвика голям интерес сред подрастващите. След приключване на ... още
22.10.2012
 
На 19.10.2012 г. военнослужещи от състава на военно формирование 26400-Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски участваха в отбелязването на 100 годишнината от освобождението на град Неврокоп ( днес Гоце Делчев). Програмата за отбелязване на годишнината включваше ритуал по тържествено откриване на паметна морена на Пейо Крачолов Яворов- първият кмет на град Неврокоп (днес Гоце Делчев) и поднасяне на венци пред паметника на Гоце Делчев.  Кулминацията на тържествета беше тържествена проверка (заря), на която присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски  бригаден генерал Нейко Ненов, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, народни представители от 41-во Народно събрание, граждани на града.
На 20.10.2012 г. на централния площад в гр. Кърджали се проведе тържествена проверка(заря) по случай 100 години от Балканската война. В честването взеха участие представителни подразделения ... още
18.10.2012
 
На 18.10.2012 г. в 68 бригада „Специални сили”, в тържествена обстановка беше отбелязан Денят на парашутиста от БА. Приветствени слова пред строения личен състав и гостите произнесоха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов и командирът на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Пламен Лилов. Бяха прочетени поздравителни адреси и заповеди за награждаване на военнослужещи по случай празника от Министъра на отбраната г-н Аню Ангелов, Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Пламен Лилов.
Честването продължи с полагане на венци и цветя на паметната плоча, на загиналите при изпълнение на войнския си дълг военнослужещи от бригадата пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец”. Деня продължи със запознаване на гостите с историята, традициите, успехите и ... още
18.10.2012
 
На 17.10.2012 г. в Командването на Сухопътните войски беше тържествено  отбелязан  Деня на военния парашутист от Българската армия и 68-та годишнина от първия боен ден на Парашутната дружина. „В навечерието на всеки професионален празник е хубаво да се обърнем към историята, за да си спомним за нашите поводи за гордост, които са ни завещали предците. Да анализираме постигнатото и да докажем, че сме достойни техни наследници” каза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, припомняйки славната история на Парашутната дружина. Бригаден генерал Нейко Ненов изказа своята и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев благодарност към военнослужещите и цивилните служители от отдел „Специални сили” в Командването на Сухопътни войски и 68 бригада „Специални сили” за проявения висок професионализъм при изпълнение на задачите. За постигнати успехи при изпълнение на служебните си ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени