Вчера, 17.01.2016 г., на площад „17 януари” в Сливен се проведе тържествена церемония по случай 138 години от освобождението на Сливен от османско иго.
Организатор на проявата е община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалния инспекторат по образование – Сливен и военно формирование 22220 – Сливен.
Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие със свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец“.
С военни почести и под звуците на военния духов оркестър на военно формирование 22220 – Сливен бяха поднесени венци и цветя от кмета на града Стефан Радев, заместник-областния управител Камен Костов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, командването на военно формирование 22220 – Сливен, ... още
На основание отправено искане от областния управител на област Русе Стефко Бурджиев и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, От 11.00 ч. дне 17.01.2016 г.,  военнослужещи и техника от състава на военно формирование 32420 - Русе , оказват съдействие на служителите на енергоразпределителното дружество Енерго-Про за възстановяване на енрго-преносната мрежа в област Русе. Групата военнослужещи се ръководят от майор Даниел Димитров.
В следствие на обилните снеговалежи и навявания, от 15.00 часа военнослужещи и техника от в.ф. 28880 - Белене прочистват пътя между селата Царевец и Совата, община Свищов. Освен това те извличат и закъсала техника. Действията на военнослужещите се ръководят от командира на формированието полковник Росен Арабаджиев. Помощта, която оказават военнослуижещите е на основание отправена молба на областняи управител на област Велико Търново и разпореждане на генерал-майор Андрей Боцев.
Днес, 15.01.2016 г., в района на военно формирование 24620 – Свобода се проведе тържествено честване на празника на Военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон.
Тържеството започна с приемане на строя от командира на батальона подполковник Добромир Дамаков и посрещане на бойното знаме. Командирът приветства с празнично слово личния състав и гостите, а водосвет за здраве, благоденствие и успехи отслужи отец Иван. След това бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски и командира на формированието. Церемонията приключи с тържествен марш на военнослужещите пред официалните гости.
Гости на празника бяха полк. Стоян Стоянов – началник на отдел „Разузнавателен” в КСВ, подп. Минчо Минев от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, подп. Ангел Гечев от РС ”Военна полиция ”Пловдив, полк. Ангел Пеев – началник на ВМА - МБАЛ – Пловдив, командири ... още
С провеждането на съвместна настъпателна операция завърши многонационалната подготовка на „Черноморски ротационни сили” ("BLACK SEA ROTATIONAL FORCE"), която се проведе от 7 до 15 януари 2016 г на учебен полигон „Ново село”.  Бяха извършени действия по блокиране и овладяване на населен пункт, ключов терен и отбранителните позиции на предния отряд на противника, с  цел създаване на условия за въвеждане на главните сили на НАТО. В хода на настъпателните тактически действия формированията проведоха бойни стрелби със стрелково, танково, противотанково, артилерийско и авиационно въоръжение.
Многонационалното формирование в състав от близо 350 военнослужещи включва рота „Комбинирани оръжия“, танков взвод, противотанков резерв и група за артилерийска поддръжка от Морската пехота на САЩ, моторизирана пехотна рота и 120-мм самоходна минохвъргачна батарея от състава на 2-ра мбр, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти ... още
             Ритуал по отдаване на почести с полагане на венци по случай 138-та годишнина от освобождението на Пловдив се проведе днес, 15.01.2016 г., пред бюст-паметника на капитан Бураго в парк „Дондукова градина” в града.
           Строят на почетния караул от състава на 68-ма бригада „Специални сили” беше приет от началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, след което слово произнесе директорът на историческия музей Стефан Шивачев.
          На тържеството присъстваха кметът Иван Тотев, заместник-областният управител Иван Андонов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, кметове на райони, общински съветници, директорът на историческия музей, други представители на местната администрация, много ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени