Съвместен семинар на тема „Запознаване с концепцията, процедурите, подготовката и провеждането на сертификации и оценка на бойните способности на сухопътни формирования и щабове от въоръжените сили на САЩ” започна вчера, 8 март, в Министерството на отбраната. Той беше открит от началника на отдел „Бойна подготовка” в командването на Сухопътните войски – полковник Маргарит Михайлов.
Тридневният форум е  организиран от дирекция „Операции и подготовка” – МО, съвместно с офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в Република България. От българска страна в него участват офицери от дирекция „Операции и подготовка”, СКС, КСВ и Инспекторат на МО, а от страна на САЩ - офицери от Съвместния многонационален тренировъчен център на въоръжените сили на САЩ в Европа (JMRC) – Хохенфелс, Германия. Целта е да бъде обменен опит за подготовката и провеждането на сертификации и оценки на бойните способности на ... още
С тържествени проверки (зари) Националният празник на Република България ще бъде отбелязан на 2 март от 18,00 часа в гр. Сопот от представителни подразделения от 61-ва Стрямска механизирана бригада, на 3 март от 18.30 часа пред Гарнизонен военен клуб – Пловдив - от представителни формирования и Представителния духов оркестър от Гарнизон Пловдив. От 19,00 часа в гр. Стара Загора в тържествена проверка (заря) ще участват военнослужещи и блокове от военните формирования от гарнизона, а  военнослужещи от военно формирование 54990 - Враца - от 18,00 часа в град Оряхово.
В тържествен ритуал по издигане на Националното знаме от 10,30 часа на 3 март в Стара Загора ще отбележат празника военнослужещи от гарнизона, който ще продължи от 11,00 часа с шествие с 300-метров национален флаг от община Стара Загора до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” и ще завърши в 12,00 часа с поднасяне на венци пред Мемориалния комплекс.
Почетни роти и ... още
                  Вчера, 25.02.2016 г., на посещение на 68-ма бригада „Специални сили” - Пловдив бяха аташетата от Асоциацията на военните аташета в България. На Специализирания учебен полигон „Црънча” гостите бяха посрещнати от командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев.
           Брифинг пред гостите изнесе началникът на щаба полковник Димитър Бучков, по време на който бяха зададени въпроси към командването. След това гостите бяха поканени на демонстрации на способности, отработени от военнослужещи от бригадата.
           В края на посещението си те разгледаха и показ на бойната техника, артилерийско въоръжение и снаряжение, свързочно имущество и парашутно-материална част, намиращи се на въоръжение във формированието.
  ... още
„Готови сме във всеки един момент да защитим териториалната цялост и да окажем пълно съдействие на МВР и „Гранична полиция“ по охраната на държавната граница“. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Благоевград днес, 25 февруари. Министър Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посетиха военно формирование 26 400 в Благоевград. Двамата проведоха среща с личния състав и командира на военното формирование подполковник Иван Иванов. На срещите присъстваха и заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика.
Посещението е във връзка с промените, които Народното събрание прие на второ четене днес и които предвиждат Българската армия да се включи в охраната на държавната граница. На този етап военнослужещи от военните формирования в Благоевград, Смолян и Белене ще участват в дейностите по ... още
От 23 до 25.02.2016 г. на тактическия полигон във военно формирование 42800-Плевен от състава на 61 мбр се проведе тактико-специално учение за сертификация на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”. Подготовката на контингента се проведе от 01 до 19.02.2016 г. във военно формирование 42800-Плевен.
Целта на сертификацията бе да се усъвършенстват практическите навици на националния поддържащ елемент и личния състав от ротата за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност и управление на подчинените формирования при тяхното изпълнение, да се повишат уменията на командирите от всички степени по управление на тактическия и огневи маньовър и поддържане на непрекъснато взаимодействие по време на изпълнение на задачите, както и да се повиши полевата натренираност, психическата устойчивост и физическата издръжливост на личния ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени