Пред Братската костницата в Скобелев парк-музей в гр. Плевен, вчера, 11.09.2017 г., се проведе тържествена церемония по повод отбелязването на 140 години от освобождението на града.

Годишнината от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини.

Началникът на гарнизон Плевен, полковник Николай Бешев и представително подразделение от военно формирование 38220, отдадоха военни почести и поднесоха венци.

В своето слово кметът на Плевен Георг Спартански припомни събитията от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен. Продължилите пет месеца бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на Руско-турската освободителна война. Сраженията достигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 година, по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името „Третия щурм за Плевен".

На ритуала присъстваха  още представители на Областната и Общинската администрация, гости и граждани, които поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея. 

С поднасяне на венци и цветя бе отбелязана и 10-годишнината от откриването на паметника на ген. М. Д. Скобелев. По този повод в Плевен пристигна скулпторът на монумента – Владимир Суровцев.

          На пресконференция в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” руският скулптор обяви своето дарение на Регионалния военноисторически музей – умалено копие на паметника от бронз, което ще остане в сградата на Панорамата и ще обогати музейната колекция. От името на Община Плевен кметът Георг Спартански изрази благодарност към руските гости за дареното копие и за приятелските отношения, които са ги довели в града, и които показват благодарността им за това, че в България се пази паметта на руските воини, отдали живота си за свободата на братския славянски народ.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени